Roma sospesa

(01-06-2020)

Vanaf 3 juni gaan de grenzen open voor buitenlandse toeristen en mag er ook binnen de regio's weer gereisd worden. Misschien met enkele verschillen of beperkingen, want ook vandaag wordt er nog druk vergaderd en geruzied door regiobestuurders en regering over de precieze invulling van één en ander. Een duivels dilemma tussen de angst voor nieuwe besmettingen en de paniek voor een ineenstorting van de lokale economie door het weghouden van toeristen. Wel apart is dat regio's als Sardinië en Sicilië zich niet bekommeren om de komst van b.v. toeristen uit het Verenigd Koninkrijk, maar wel in een stuip schieten bij het idee dat ze Italianen uit Lombardije moeten ontvangen. Misschien gaan ze ervan uit dat veel buitenlandse toeristen deze zomer toch weg zullen blijven.

Want die buitenlanders zijn in geen velden of wegen te bekennen. Voor het eerst in tijden is Rome van de Romeinen. Van overtoerisme naar nontoerisme. Uit nood verhuren eigenaars van B&B's en Airbnb-appartementen hun ruimtes nu aan lokale huurders. Een klein deel van de bars en restaurants in het centrum is open. Zonder toeristen en met veel thuiswerkers van de omringende kantoren kan het niet uit, zeggen veel uitbaters en blijven dicht. 

Afgelopen zaterdagmiddag ben ik de sfeer gaan proeven in het centrum. Vergeleken bij een gewone zaterdag eind mei waren er heel weinig mensen op straat. Het leek wel januari, maar dan met lekker weer. In die maand hebben de Romeinen even de stad een paar weken voor zichzelf, voordat de eerste groepen uit Azië alweer binnenrollen. Nu hoorde ik alleen maar Italiaans om me heen en zag mensen die wat verdwaasd rondliepen. Alsof Rome gedeeltelijk ontwaakt is uit de coma waar ze door een onzichtbare vijand toe gedwongen was. Nu lijkt het gevaar voorbij, zijn de cijfers iedere dag beter en is het wapenstilstand. Maar ik zag de ongerustheid in de ogen van de voorbijgangers voor een mogelijke tweede aanval. Rome is er weer, zij het half. Rome is sospesa, in standby. 

Om het OV te ontlasten wil burgemeester Raggi de stad omtoveren tot een fietsmetropool. Maar liefst drie verhuurbedrijven van elektrische steps zijn er meteen in gesprongen. Resultaat: op ieder plein en op iedere straathoek steps. En ook de eerste ongelukken, want racen over de Romeinse kinderkopjes en gaten in de wegen vermijden is alleen weggelegd voor acrobatische waaghalzen. Ik vrees dat die steps geen lang leven beschoren zal zijn.

Aan het eind van de middag hebben we wat gedronken op een terrasje achter Piazza Navona. Op de piazza zelf was alles dicht. De etablissementen daar richten zich sowieso niet op de doorsnee Romeinse portemonnee. Daarna werd het pizza in Trastevere. Rustig aan een tafeltje buiten, terwijl een stroom bezorgers in rap tempo voorzien werd van bestellingen. Iedereen in de horeca hield zich aan de regels. Er vlogen liters desinfecterend gel door. Nog nooit heb ik zoveel zulke schone wc's gezien.

Op weg naar huis zag ik op Piazza Santa Maria in Trastevere mensen op gepaste afstand met elkaar staan praten. De politie controleerde. Rome is ontwaakt en onwerkelijk aantrekkelijk leeg. De stad wacht op wie en wat er komen gaat.

 

Geef een reactie4 naar boven