Praktische probleempjes rond een gepensioneerde paus

(15-02-2013)

Benedictus XVI is en blijft een coherent mens, ook wat betreft zijn aangekondigde aftreden. In het verleden hebben we al vaker gemerkt dat deze paus zich niet erg bezighoudt met de politieke implicaties van zijn uitspraken en beslissingen. Denk maar eens aan de rel die losbarstte na het citaat over de profeet Mohammed tijdens een toespraak in Regensburg. Of de condoomuitspraak in het vliegtuig op weg naar Afrika die alle andere uitspraken tijdens die reis volledig overschaduwde. Wat de media aanging had hij net zo goed meteen rechtsomkeert kunnen maken.

Ratzinger is er gewoon de man niet naar om zich met dat soort praktische en aardse zaken in te laten. Maar ze zijn er helaas wel. En nu, met zijn snel naderend aftreden, helemaal.

Er is namelijk geen protocol voor wat je met een ex-paus aan moet. Bijvoorbeeld: hoe moeten we hem gaan noemen en wat wordt zijn aanspreektitel? Emeritus-bisschop van Rome? Joseph Ratzinger of Benedictus? Zijne ex-Heiligheid? Eminentie?

Wat voor kleding gaat hij dragen? Alleen pausen mogen immers in het wit gekleed gaan met een rode mantel om de schouders. En, niet te vergeten, met die fraaie handgemaakte rode leren schoenen. Overigens van een meester-schoenmaker uit Novara en niet, zoals de media vertelden, van Prada. Dat merk draagt alleen de duivel.

Krijgt Benedictus een nieuw kledingvoorschrift? Zwarte soutane met een witte sjerp? Kardinaalspak of gewoon een clergyman-outfit? Het is allemaal nog onzeker

Persoonlijk vind ik zijn exit per helicopter op 28 februari fantastisch. Dan Brown had het niet mooier kunnen verzinnen. De heli stijgt op nadat de paus zijn vissermansring heeft afgedaan en deze ritueel door een medewerker met een hamer is kapotgeslagen. Nog een laatste rondje boven het Sint-Pietersplein en weg is hij.

Maar is het wel zo verstandig van hem om na een verblijf in Castel Gandolfo weer terug te keren in het Vaticaan? Je hoort het de mensen al zeggen. De nieuwe paus is zeker vanmiddag even op de thee geweest bij de oude paus om te overleggen over wat er nu gebeuren moet... Het lijkt mij geen werkbare situatie. Ook al zegt Benedictus dat hij "verborgen voor de wereld" wil leven. Alleen al het idee dat de beide pausen elkaar zouden kunnen zien en spreken geeft problemen. Benedictus doet er beter aan om ergens ver weg in totale afzondering zijn dagen te slijten.

Niet leuk voor zijn privésecretaris Georg Gänswein die volgens de pauselijke woordvoerder hoofd van de Pauselijke Huishouding blijft. Een functie van niks, zo bleek gisteren tijdens de persconferentie van woordvoerder Lombardi, maar wel eentje die hem in staat zou stellen om zowel Benedictus als zijn opvolger te ontmoeten. Ook al geen slim plan.

Ik vrees dat padre Georg snel zal moeten kiezen wat hem dierbaarder is. In eenzaamheid zijn oude baas dienen of in een wereldser setting zijn nieuwe.

1 reactie op "Praktische probleempjes rond een gepensioneerde paus"

  1. 18-02-2013 Ingrid van den Mosselaar zegt:

    Mooie nieuwe website met wederom heerlijke verhalen over Italie! Dit verhaal op je blog over de practische problemen van 'n gepensioneerde paus, lees je nergens. Wat zal hij gaan dragen als hij geen paus meer is? Ik hoop voor hem 't clergyman-outfit met die fraaie rode schoenen, staat flitsend bij z'n aftocht met de heli! Wat is overigens 't verhaal achter de vissermansring? Ik hoop je weer te zien als duider van 't pauselijke nieuws rond de 28e!

Geef een reactie4 naar boven