Napels zien... maar dan wel het echte

(20-09-2012)

Ik ben dol op Napels. Iedere keer als er weer een reden te verzinnen is om erheen te gaan, sta ik meteen te trappelen. Of het nu om vuilnis, Camorra (de locale maffia) of wonderen verrichtende stoelen gaat, ik ben al onderweg. Want Napels is niet zomaar een Zuid-Italiaanse stad. Napels is een andere planeet.

Een planeet met vele schoonheden en evenzovele problemen. Werkloosheid, verpaupering, misdaad. Het is er allemaal te vinden. En toch zien maar weinig mensen de zelfkant van de stad. Toeristen vermijden die natuurlijk en begeven zich groepsgewijs alleen in het gebied tussen het (prachtige) Archeologische Museum en de centrale Piazza del Plebiscito. Daarna snel weer de touringcar in en door naar de opgravingen van Pompeï. Bij voorkeur zonder beroofd te zijn.

 

Maar nu kan de "reality reiziger" die wel een totaalbeeld van de stad wil krijgen dat meer is dan mooie musea, kerken en heerlijke pizza, eindelijk gericht aan de slag. Aanstaande zaterdag organiseert de vereniging No Comment een Naples illegal tour. Een soort rondleiding zonder commentaar door die wijken van Napels waar illegaliteit en burgerlijke ongehoorzaamheid regel zijn. Maar het is geen rondleiding voor pottenkijkers en journalisten met camera's, zegt Antonio Alfano, de man achter No Comment. "We zijn in 1999 ontstaan als een groep vrijwilligers die het zat was dat er over Napels geen waarheidsgetrouwe berichtgeving bestond. Met zo'n 20 mensen zijn we: artsen, verpleegkundigen, sociaal werkers, huisvrouwen, werklozen, studenten en fotografen."

Dat laatste is hijzelf. Onder het pseudoniem Tony Laruspa (Tony de Bulldozer) zet Alfano het ene project op na het andere. Met als bedoeling om vooral via de fotografie mensen hun stad te laten kennen. Met de "tour van de illegaliteit" wil hij met een aantal echt geïnteresseerden de achterbuurten van de stad bezoeken. Er praten met de locale bevolking, kennismaken, vertrouwen winnen. En dan vervolgens gericht in kleine groepjes aan de slag met camera. Om zo een visueel databestand op te bouwen van een stad die continu in verandering is. En helaas vaak niet ten goede.

"Illegaliteit begint in de wieg. Met de Camorrabaas die je zegt hoe je eten, lopen en je gedragen moet. Alleen door mensen bewust te maken. mensen die soms zelf ook uit die achterbuurten komen, kun je proberen dingen te veranderen. Eigenlijk is die tour pure provocatie," zegt Antonio. "We willen het liefst dat de autoriteiten zelf komen kijken, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. En daarom blijven we doorgaan met foto's maken."

Wie zelf op stap wil door het Napels van de contrabande van sigaretten, Gucci- en Pradatassen made in Napoli, locale zwarte markten, prostitutie en microcriminaliteit, vermengd met alle luchtiger facetten van het Napolitaanse leven, kan op de site routebeschrijvingen (in het Italiaans) en kaartjes vinden. En ook foto's van eerdere projecten in de achterbuurten. Of zaterdag van 10 tot 12 meegaan met Antonio/Tony. Mits hij of zij oprecht geïnteresseerd is in dit project.

1 reactie op "Napels zien... maar dan wel het echte"

  1. 27-10-2016 ingrid zegt:

    Hi Andrea, ik ken je van het journaal maar ook als gids op een dagtour door Rome, we spraken elkaar in 2003. Ik ben ook Italie gek. Ik heb elke Italiaanse stad in Noord en Midden Italie nu wel gezien (gelukkig) toen kwam de stap naar Napoli, we verbleven in Stabia (precies tussen Sorrento en Napoli in) Hoewel wij vorige week savonds om 21.40 nog de Circumvisuviana trein namen in Napoli Centrale. heb ik me ook in het donker geen moment angstig gevoeld, noch enige poging tot pickpocking meegemaakt. Echter toen ik thuis was, toch wel rotgeschrokken, toen ik wat treinstations googlede, zoals Barra... Het centrum van Napoli viel me wat tegen met al die straatventers met nep spul. Zoals een echte toerist betaamt, hebben we wat straten afgelopen in de buurt van t station en voor de rest veilig vertoefd in Sorrento en op de Vesuvio en in Pompei scavi. Het gevoel dat ik iets heb gemist in Napoli, of er niet voor openstond, blijft, ik zie dat jij dol bent op Napoli, wat had je me aangeraden het havengebied of de sjieke wijk Chiaia. groetjes Ingrid

Geef een reactie4 naar boven