Het Italië van de Partito Democratico

(01-02-2013)

Het is weer tijd voor de verkiezingsspotjes op tv. Maar laat ik eerst even schetsen tegen welke achtergrond de parlementsverkiezingen van 24 en 25 februari zich zullen afspelen.

Italië heeft nog immer een huizenhoge staatsschuld, leent gelukkig iets gemakkelijker geld op de financiële markten, heeft een werkloosheid die de pan uitstijgt (vooral onder jongeren), een economie die muurvast zit, een geldverslindende politieke klasse, een staat die niet functioneert en een bloeiende georganiseerde misdaad. En het is supercorrupt.

Je zou denken: tijd voor een pittige, zelfs agressieve verkiezingscampagne om duidelijk te maken dat er een radicale verandering moet komen. Om de kiezers te raken. Die, zo blijkt uit alle peilingen, het vertrouwen in de politiek vrijwel kwijt zijn maar toch, als trouwe burgers, voor een groot deel zullen gaan stemmen. Dat doen Italianen namelijk heel graag.

Dus: grijp ze bij hun lurven!

Dit zijn de twee spotjes waarmee de Partito Democratico van Pier Luigi Bersani denkt succes te zullen boeken.

En ben je goed en wel bekomen van deze spot, dan is hier nummer 2.

Beide spots zijn gemaakt door filmregisseur Luca Miniero die de succesvolle komedies Benvenuti al Sud (Welkom in het Zuiden) en Benvenuti al Nord (Welkom in het Noorden) op zijn naam heeft staan. Ze heten respectievelijk 'de kus' en 'de bevalling'.

In beide filmpjes horen we de gedachten van de beide jonge Italianen. Geen werk, geen huis, hoe moet je nou een leven samen opbouwen, een kind grootbrengen. En dan is het nog een meisje ook! De jonge vrouw toont nog enige pit, maar haar tobbende en sullige partner krijgt het niet eens voor elkaar om bij de bevalling aanwezig te zijn en zijn geliefde te steunen. Het is me toch wat, al die problemen. Maar, zo zegt de voice-over bemoedigend, als Italië nou een rechtvaardiger land was, dan kwam het echt allemaal goed. Stem PD!

Ik weet niet wat de lezer ervan vindt, maar op internet zijn de emmers en teiltjes niet aan te dragen.

 

1 reactie op "Het Italië van de Partito Democratico"

  1. 02-03-2013 Theo zegt:

    inderdaad, om te janken! bedankt voor deze links

Geef een reactie4 naar boven