Het imago van het nieuwe Italië

(09-07-2012)

Italo

Is een aanfluiting. Aldus de paginagrote advertentie die NTV, de particuliere spooronderneming van o.a. Ferrari-president Montezemolo, vandaag in een aantal landelijke dagbladen. NTV is het zo zat, dat besloten werd tot een open klachtenbrief aan premier Mario Monti.

Basta! De prachtige hogesnelheidstreinen van NTV, trots Italo genaamd, zijn gedoemd om te vertrekken van station Tiburtina en niet van het centralere en overbekende Termini. In het begin vond NTV dat geen probleem, want Tiburtina is een spiksplinternieuw hypermodern station dat als een soort ruimteschip boven zijn omgeving uitrijst. Een futuristisch bouwsel voor de nieuwe treinen van deze privéonderneming die heftig wil concurreren met de Italiaanse spoorwegen. Prachtig!

Maar helaas. Na de ronkende openingsceremonie een jaar geleden is Tiburtina gebleven wat het toen was. Een groot, leeg station zonder bars of winkels, waar je je het liefst zo snel mogelijk weer uit de voeten maakt. Precies wat mij gisteren overkwam, toen ik rond 18 uur per lijnbus terugkeerde vanuit een tochtje naar de bergen in de Abruzzen en een locale trein wilde pakken. Ik vond de sfeer in de hoge, lege hal van Tiburtina buitengewoon unheimisch en bedacht me dat ik er 's nachts nooit een voet zou willen zetten. Nog enger dan Hoog Catharijne na winkelsluiting.

In de advertentie klaagt NTV steen en been over deze situatie. Maar Tiburtina is niet de enige steen des aanstoots. Op een ander station, Ostiense, waar de Italo-treinen een stop maken, is op een dag vanuit het niets een groot hek verschenen.

Waardoor de Italo-reizigers opeens de meest ingewikkelde slaloms moeten maken om het perron te bereiken waar Italo vertrekt. Volgens NTV pure pesterij van de Italiaanse spoorwegen. Samen zijn deze twee zaken "twee ansichtkaarten van Rome, waar de regering meteen iets aan zou moeten doen," aldus de woedende tekst. "Want dit gebrek aan service is dodelijk voor de indruk die reizigers, Italianen en toeristen, krijgen van het land. Is dit de beloning voor een bedrijf dat investeert en banen schept in tijden van crisis?"

Blijkbaar wel. Vrije concurrentie is een fraai begrip. Maar zelfs in het Italië van Mario Monti zo te zien nog immer iets waar heel hard voor gevochten moet worden.

1 reactie op "Het imago van het nieuwe Italië"

  1. 25-07-2012 jos zegt:

    De foto achter de tekst maakt het voor mij onmogelijk om de tekst te lezen. Jammer.

Geef een reactie4 naar boven