Die "toffe gozer" in het Vaticaan

(08-08-2016)

Hij is nu bijna drieënhalf jaar paus. Zijn persconferenties tijdens vliegreizen leveren pikante soundbites op die gretig door de internationale media worden verspreid. Hij wast Europa de oren, houdt donderpreken tegen de VN en verricht de ene symbolisch geladen daad na de andere. Hij gebruikt de sociale media (of laat ze in zijn naam door zijn staf gebruiken) en spreekt in heldere, simpele bewoordingen. Paus Franciscus is in de hele wereld woest populair.

Vooral bij "gewone" katholieken, protestanten en niet-gelovigen. Wie in het inmiddels niet alleen geseculariseerde maar ook ontkerstende Nederland vraagt wat men van hem vindt, krijgt vaak dit antwoord: "een toffe gozer." Verdere nuancering blijft achterwege. Want in de Nederlandse nieuwsprogramma's en mainstream-media is er weinig aandacht voor deze paus. Behalve, wonderlijk genoeg, bij de EO...

 

Het is aan de persoonlijke fascinatie met Franciscus van EO-coryfee Andries Knevel te danken dat de Nederlandse televisiekijker vanaf morgen (zie trailer) in vier keer 35 minuten de kans krijgt om iets van het geheim achter deze paus te ontsluieren. De EO-ploeg reisde daarvoor heel Italië door. Naar Assisi, waar de in armoede levende en boetedoening predikende Heilige Franciscus kardinaal Bergoglio zozeer inspireerde dat hij bij zijn verkiezing tot paus diens naam aannam. Naar Rome uiteraard, waar Franciscus bij eminente Vaticaan-watchers en leden van de clerus aanmerkelijk minder goed valt dan bij de daklozen rond de Vaticaanse paleizen. Naar Sicilië en Zuid-Italië, waar priesters en leken zich gesterkt voelen door de felle aanklachten van Franciscus aan het adres van de maffia. En natuurlijk naar Lampedusa, bestemming van Franciscus' allereerste reis als paus om zijn solidariteit te betuigen met vluchtelingen en eilandbewoners.

Wie is Franciscus? En vrolijke, goedlachse, warme man die vaak uit de losse pols spreekt? Of een introverte, autoritaire en ook norse figuur die weinig naar anderen luistert en al snel de bijnaam Latin dictator verwierf? Wat is zijn kernboodschap? Hoe wil hij de Kerk hervormen en slaagt hij daarin? Hoe groot is de weerstand tegen zijn hervormingen?

 

Journalist Gianluigi Nuzzi heeft er een duidelijke mening over. Zijn boek over de financiële wantoestanden binnen de Kerk leverde hem en een collega onderzoeksjournalist een proces op in het Vaticaan wegens het publiceren van uitgelekte geheime documenten. Zoals Nuzzi het zelf zegt: "wegens het uitoefenen van de persvrijheid." Tegenover Andries Knevel legt hij onomwonden uit waar paus Franciscus mee te maken heeft bij de grote schoonmaak van de Curie. Nuzzi en zijn collega zijn kort geleden vrijgesproken, omdat de Vaticaanse rechtbank zichzelf niet competent achtte om over deze materie te oordelen. Een min of meer elegante uitweg uit een op een klucht lijkend proces.

Behalve Nuzzi krijgen vele sprekers uit binnen- en buitenland het woord in een poging om orde te scheppen in de almaar groeiende verwarring rond Franciscus. Verwarring bij theologen, bij de kardinalen die hem tot paus kozen en van wie sommigen nu waarschijnlijk spijt hebben als haren op hun hoofd, verwarring bij Andries Knevel zelf. 

Zal de presentator in de vier afleveringen uiteindelijk persoon en boodschap van deze paus helemaal doorgronden? U kunt het vanaf morgen zien om 21.20 uur op NPO 2.

2 reacties op "Die "toffe gozer" in het Vaticaan"

  1. 10-08-2016 René Fraters zegt:

    Beste Andrea, ik heb genoten van je verhaal in de eerste aflevering van Andries Knevel over de paus. Hartelijke groeten, René

  2. 18-08-2016 Jose zegt:

    In een fiatje 500, met Andries Knevel aan het stuur, door Rome.... Heerlijk of gewaagd ? Maar weer zo enthousiast, erg leuk.

Geef een reactie4 naar boven