De nacht van Oscar

(11-02-2013)

Vanavond over precies twee weken kunnen we de uitslag van de parlementsverkiezingen verwachten. Of ergens in de loop van de nacht van 25 februari, als het inderdaad zo'n nek-aan-nekrace gaat worden zoals sommige commentatoren voorspellen.

Misschien wordt het wel de nacht van Oscar Giannino, de leider van een kleine liberale partij die zo langzamerhand de nachtmerrie begint te worden van Silvio Berlusconi. Want Giannino's partij snoept stemmen van Berlusconi's PDL af. Vooral in de regio Lombardije en dat is nu juist de regio die hoogstwaarschijnlijk bepalend gaat worden voor de verkiezingsuitslag. Wie in Lombardije wint is hard op weg naar een meerderheid aan zetels in de Italiaanse Senaat. En dat is vanaf het begin van de verkiezingscampagne Berlusconi's doel geweest. Laat Bersani's Partito Democratico maar winnen in de Kamer, als Silvio de Senaat maar naar zich toetrekt en zo het land onbestuurbaar maakt. Een slimme en, helaas, realistische strategie.

Maar toen kwam Oscar op de proppen. Giannino is een bekende figuur. In de eerste plaats vanwege zijn bijzondere voorkomen. Niet echt een look die je van een Italiaanse journalist en nu premierkandidaat zou verwachten.Het begint al bij zijn aparte gezichtsbeharing. Maar het mooist zijn de kleurige maatpakken van peperdure stof. Vaak met bijpassend vest en eveneens bonte stropdas. Naar eigen zeggen kleedt Giannino zich op deze wijze om niet onder de grijze pakken van de politiek geschaard te worden. 'Machtige politici zien er allemaal hetzelfde uit. Ik stel niks voor en dus wil ik me onderscheiden en uit de anonimiteit treden'.

Veel Italianen kennen hem als een welbespraakte journalist van radio en TV, met een grote kennis op het gebied van politiek en economie (en wijn overigens). Zijn kracht ligt in de heldere manier waarop hij zijn standpunten uitlegt en de humor die hij daarbij tentoonspreidt. Zoals zijn fans in deze rapversie laten zien.

FARE per fermare il declino heet Giannino's partij. Daadkracht om het verval te stoppen. Want Berlusconi's beloofde liberale revolutie is een zeepbel gebleken en Giannino, als echte liberaal en oud-lid van de Republikeinse Partij, streeft naar een ware liberale staat. Zijn in tien punten samengevat programma is simpel. Minder overheidsuitgaven, terugdringen van de staatsschuld, lagere belastingen, corruptie aanpakken, invoering algemene werkloosheidsuitkering, meer beoordeling naar merite in het onderwijs en dergelijke.

Echt verrassend is het niet. Maar Giannino heeft iets wat PDL, PD en zelfs Monti niet hebben. Hij is nieuw. Net als Grillo en in mindere mate Ingroia komt hij vanuit het niets. In deze tijd van acute walging en afkeer van de oude politiek is dat een enorm pluspunt. Volgens de laatste peilingen zat FARE al op ruim 4% en is hard op weg om de kiesdrempel van 8% voor de Senaat te halen.

Vandaar dat Berlusconi er dag in, dag uit op hamert dat de kiezers hun stem niet moeten gaan verspillen aan een klein rotpartijtje als dat van Giannino. Waarop Oscar Silvio meteen van repliek dient: 'Ik ben hem helemaal zat. Zoals een vrouw die al 18 jaar door haar man bedrogen wordt... Hij is niet te harden en al helemaal niet door een liberale kiezer'.

Afwachten dus wat die liberale kiezer op 24 en 25 februari gaat doen.          And the winner is...

Geef een reactie4 naar boven