De Italiaanse verkiezingsjungle

(13-01-2013)

Op 24 en 25 februari gaan de Italianen weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dat is wat eerder dan gepland, maar aangezien de partij van Silvio Berlusconi begin december de stekker uit het zakenkabinet van Mario Monti heeft getrokken, wordt het nu eind februari in plaats van begin april. Behalve voor het parlement mogen de kiezers uit de gewesten Lombardije, Molise en Lazio ook voor een nieuw regionaal bestuur gaan stemmen. Zowel in Lombardije als in Lazio moest het bestuur opstappen nadat financiële malversaties aan het licht waren gekomen.

Deze week moesten de partijen en bewegingen die mee willen doen met de verkiezingen hun logo's laten registreren bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Op het oog een simpele en zuiver bureaucratische procedure, maar niet in Italië. Daar was het op de ochtend dat de deuren van het ministerie zich openden een gedrang en geduw om als eerste naar binnen te kunnen. Want een onderdeel van het politieke steekspel dan wel zuiver pesten is het laten registreren van kloon-logo's of liste civetta ("uilenlijsten"). Kieslijsten met een logo dat als twee druppels water lijkt op dat van een andere, veel grotere partij en dat bedoeld is om de kiezer in het stemhokje in de war te brengen.


In de jungle van de tot nu toe 220 (!) geregistreerde logo's valt op dat vooral de nieuwkomers veel last hebben van klonen. Zo blijkt er naast Mario Monti's beide eigen lijsten (op zich al lastig) opeens een "Voor Europa. Monti Premier" te bestaan. Niet Mario dit keer, maar een meneer Samuele Monti uit de provincie van Cuneo. Ook de tot de actieve politiek bekeerde ex-magistraat Antonio Ingroia wordt gepest met een logo dat akelig veel op het zijne lijkt, maar waarin zijn naam ontbreekt. Maar het allerkwaadste van allemaal is, terecht, de Genuese komiek Beppe Grillo die met zijn Movimento 5 Stelle (Vijfsterrenbeweging) al hoge ogen heeft gegooid bij bijvoorbeeld de burgemeestersverkiezingen in Parma en de regionale verkiezingen op Sicilië. In alle vroegte heeft iemand een perfecte imitatie van zijn symbool geregistreerd, maar zonder de toevoeging beppegrillo.it.

En dan zijn er nog de prachtige vondsten van vele creatievelingen die een kansje om zich uit te leven niet laten liggen. Wat te denken van de lijst "Hup belastingontduikers, de staat steelt" of de "Bunga bunga-beweging"?

Ingroia en Grillo hebben beroep aangetekend tegen de kloon-logo's. Grillo heeft zelfs gedreigd niet mee te zullen doen met zijn beweging als de oneerlijke concurrentie niet verdwijnt. Aanstaande week komt de definitieve beslissing van het ministerie en weten we meer.

1 reactie op "De Italiaanse verkiezingsjungle"

  1. 02-03-2013 Theo zegt:

    "Aanstaande week komt de definitieve beslissing van het ministerie en weten we meer".... maar ik weet nu nog steeds niet meer over de rechter en 'kloon-logo's' en vraag me af of je er ooit op terug gekomen bent. Waar vind je deze info op jouw site? Nu het gevoel van 'ze zegt maar wat' en 'allemaal losse eindjes' waar we ook niet veel wijzer van worden of liever nog, waar ik me aan erger en vele andere lezers ook, denk ik.

Geef een reactie4 naar boven