Bolkestein en de man op de koepel van de Sint-Pieter

(03-10-2012)

Het is niet de eerste keer dat Marcello Di Finizio uit protest de koepel van de Sint-Pieter beklimt. Deze zomer bracht hij er vier uur door nadat hij, net als gisteren, als gewone toerist de lantaarn van Michelangelo's meesterlijke ontwerp had bereikt. Maar nu lijkt hij veel wanhopiger dan toen. Sinds gisteravond heeft hij zich verschanst op een uitsteeksel boven één van de ramen van de koepel.

En zo deed zich vandaag de wonderlijke situatie voor dat bovenop de koepel Di Finizio met zijn spandoek zat, terwijl onder hem op het plein 40.000 gelovigen en belangstellenden de woensdagaudiëntie van paus Benedictus XVI volgden. "Help! Weg met Monti. Weg met Europa. Weg met de multinationals," staat er onder andere op het laken te lezen.

De audiëntie verliep overigens rustig. Op de beelden die de Vaticaanse televisie altijd meteen op internet zet, is Di Finizio niet of nauwelijks waarneembaar.

Wat beweegt Di Finizio om zijn protest te herhalen en zelfs na aansporingen van verschillende ministers niet naar beneden te komen? Heel simpel: de zogeheten Bolkestein-richtlijn. Deze EU-Dienstenrichtlijn verplicht EU-lidstaten tot het vrijgeven van hun dienstenmarkt, ten gunste van aanbieders in andere lidstaten. Aldus Wikipedia.

Doel van de richtlijn is de concurrentie te verbeteren en dus de consument de kans te geven om beter en goedkoper diensten te verkrijgen. Een nobel streven dat echter in Italië op veel tegenstand stuit. Vooral bij de 30.000 strandtenthouders die het land rijk is. Italië is immers één lange kustlijn. Die strandtenthouders zijn vaak al generaties lang in het bezit van de licentie om hun stuk kust te mogen uitbaten. Ze hebben flink geïnvesteerd in hun bedrijf en verzetten zich nu fel tegen het moment dat de richtlijn in Italië echt in werking zal gaan.

In 2015 moeten namelijk, op last van Europa, alle licenties vrijkomen en geveild worden aan de hoogste bieder. Dan zullen, vrezen de strandtenthouders, natuurlijk niet de kleine Italiaanse familiebedrijfjes de licentie verwerven, maar grote multinationals. En de overheid strijkt uiteraard tevreden de opbrengst op.

De strandtenthouders hebben weinig wapens om mee te vechten. Uit protest in de zomer gaan staken betekent immers verlies van inkomsten. En dus komt het tot wanhoopsdaden zoals die van Di Finizio, uitbater van een bekend restaurant aan de boulevard van Triëste dat zo'n licentie heeft die straks afloopt.

Het is twijfelachtig of de protesten iets zullen opleveren. Italië zal zich moeten houden aan de EU-richtlijnen. En het is ook afwachten of de consumenten er in de toekomst baat bij zullen hebben. Laten we het hopen.

Maar vooralsnog hoop ik vooral dat Marcello heelhuids van de koepel naar beneden komt. Want op het moment van posten van dit weblog zit hij er nog steeds.

Geef een reactie4 naar boven