Al is de (politieke) leugen nog zo snel...

(16-01-2013)

De Italiaanse kiezer, zo hoor je om de haverklap in Italië, is zeer kort van memorie en niet overmatig goed geïnformeerd. 80% van de Italianen neemt zijn dagelijkse dosis informatie tot zich via de televisie. Naar schatting lezen ongeveer vijf miljoen van de Italianen regelmatig een krant. Dagelijks worden de de Italianen via die media bedolven onder de uitspraken van de heren en dames die het land besturen of dat na de komende verkiezingen zouden willen doen. Uitspraken die op televisie zelden tot nooit en in de kranten slechts af en toe op hun waarheidsgehalte worden gecontroleerd.

Daar moet verandering in komen, vond een groep van tien jonge afgestudeerde Italianen. Ze besloten om hun vrije tijd te gaan investeren in een geheel nieuw project. In de VS bestaan immers websites als FactCheck.Org en PolitiFact.com die de woorden van de politici genadeloos toetsen. Dat moet in Italië ook kunnen, want nergens meer dan hier koesteren de burgers zo'n groot wantrouwen jegens de politiek. Volgens peilingen van enkele maanden geleden had immers nog maar 4% van de Italianen vertrouwen in de politieke partijen. Tijdens de verkiezingscampagne presenteren oude en nieuwe politici zich als ware hervormers en brengers van gloednieuwe boodschappen. Laten we eens zien of het wel waar is wat ze beweren. En zo werd al in oktober vorig jaar Pagella politica geboren. Een Politiek Rapport, met rapport in de betekenis van schoolrapport. Maar dan niet zo'n ouderwets papiertje met cijfers voor de verschillende vakken.

Nee, een prachtig verzorgde website met uitspraken van de verschillende politici en daarnaast een beoordeling van het team van het waarheidsgehalte van hun beweringen. Dat wil zeggen van die beweringen waarbij dar goed te checken is.

Die beoordeling kent verschillende gradaties: waar, bijna raak, zozo, halve Pinokkio en, naar mijn mening de mooiste, panzana pazzesca oftewel totale bullshit.

Het was nota bene demissionair premier Mario Monti die het bestaan van de website bekend maakte in de befaamde talkshow van Bruno Vespa op Raiuno. Dinsdagavond onthulde de professor met enige trots dat volgens de site het waarheidsgehalte van zijn door het team gecontroleerde beweringen hoog scoort. 88% om precies te zijn. Tegenover 74% van de premierkandidaat van de Partito Democratico Pier Luigi Bersani en 50% van Silvio Berlusconi. Vooral in de categorie "totale bullshit" doet Silvio het, geheel naar verwachting, bijna drie keer beter dan gemiddeld.

Op de website doen de tien initiatiefnemers een oproep aan iedereen om uitspraken of beweringen die zij graag getoetst zouden willen zien door te mailen. Doel van de site is, zo schrijven ze zelf, om een dosis objectiviteit te injecteren in de politieke dialectiek. Een mooie manier om te zeggen dat politici echt eens moeten beginnen om de waarheid te spreken.

Geef een reactie4 naar boven